Acéllemez besajtolásos szigetelés

A felszivárgó talajvíz útját úgy vágjuk el, hogy a téglasorok közé speciálisan kiképzett, korrózióvédelemmel ellátott, görbékkel egymásba kapcsolódó acéllemezt préselünk be. Az alap egy erős acélkoronát kap, melynek tartóssága még agresszív talajvíz esetén is meghaladja a 20 évet. Mivel a lemezek a fal teljes keresztmetszetén áthatolnak, a kivitelezés minősége műszerezettség nélkül is egyszerűen, szemrevételezéssel ellenőrizhető. Későbbi karbantartást nem igényel. Nincs szükség falbontásra, nem gyengíti az épület statikai állagát. A besajtolásra alkalmazott szerkezet 50 joule erővel préseli be a lemezeket, melyek a boltívesen kiképzett formájuknál fogva a besajtolás pillanatában rögtön ki is ékelik saját magukat, így az egyéb falátvágási módszereknél alkalmazott ékelés is fölöslegessé válik.

Különösen jó hatásfokkal alkalmazható vert, vályog épületeknél is, mivel ezekben a vegyi szigetelés, magas szerves-anyagtartalmuk miatt csak bizonytalan eredményességgel járna. Vert falú épületek esetében a lemezek besajtolása két oldalról történik oly módon, hogy középen átvezetési sáv maradjon. Az átvezetési sáv biztosítja a falszerkezet statikai állapotának megőrzéséhez szükséges talajpárát. A szigetelés elvégzése után, mivel a fal vízutánpótlást nem kap, természetes párolgással megkezdődik az épület száradása. Ha műszakilag nem lehetséges közvetlenül az alap fölé besajtolni a lemezeket az alap és a lemez közti téglasorokat erős vízzáró iszapoló-habarccsal vonjuk be. Amennyiben a fal só-károsodást szenvedett tanácsos vegyi só-kezelést, fluátozást esetleg áldozati vakolatot alkalmazni, mivel a sók a levegőből is képes vizet redukálni. A fémlemez szigetelés csak kapillárisan felszívódó talajnedvesség elleni szigetelésére alkalmas. Nem alkalmazható csapóeső, épületgépészeti víz, pincék esetén oldalirányból jövő nedvesség, páralecsapódásból származó kondenzvíz ellen. Nem kivitelezhető olyan falaknál, ahol nincs összefüggő fuga a téglasorok között.    

 

Magas-nyomású injektálás

Az épületeknél általában alkalmazott gravitációs (furatba öntés) szigetelés, az esetek nagy részében kielégítő megoldást nyújt a kapilláris eredetű falnedvesedések megszüntetésére, de a fal nem megfelelő telítése miatt elég gyakori a hibalehetőség. 
A falban a bizonytalan terjedés, és nem megfelelő pórustelítés miatt szigeteletlen szakaszok maradhatnak, még a leggondosabb kivitelezés esetén is.

Fenti hibákat hivatott kiküszöbölni a Németországban már alkalmazott csúcstechnológia a magasnyomású injektálás.

A szigetelendő falba, 12mm átmérőjű furatokat készítünk 12-14 cm furattávval, majd ezekbe magas nyomású injektáló szelepeket (packereket) rögzítünk.

Ezután egy speciális géppel 1-300bar nyomással jutatjuk be a szigetelőanyagot, mely függően a fal anyagától, nedvességtartalmától, lehet műgyanta, szilikon, vagy kovásító oldat.

Összehasonlításképpen a hálózati víz, mely nyomócsőtörés esetén képes akár néhány perc alatt átáztatni egy vastagabb falat is, 4-6 bar nyomással érkezik.

A gép által biztosított nyomás és a szelepek nyomásmegtartó képessége, biztos garancia arra, hogy még a legtömörebb építőanyagot is minden pórusában átjárja az ilyen módon bejuttatott szigetelőanyag.

Egy vízre habosodó kétkomponenses műgyanta injektálásával vízbetöréseket is meg tudunk szüntetni.

Munkánkhoz a Aquaseal Kft által forgalmazott AQUAFIN-IB2 sziloxán szigetelő anyagot alkalmazzunk., melyek rendelkeznek minden szükséges  magyar minősítéssel és tanúsítvánnyal.

Vissza a főoldalra