Salétromosak a falai?

Nem tudja, mi lehet a gond?

 

Oka

  • vizes/nedves a fal!

 

Az alapból érkező víz, a sávszigetelés részleges vagy teljes hiánya miatt, a falazat kapillárisain, az adhéziós erő miatt (lásd 1. ábra) felszívódik.

 

 

1. ábra

A vízmolekulák megkötése a szilikátfelületen
 

A szilikát-felületekre erősen tapadó vízmolekulák egyre újabb és újabb felületekhez kötődve vékony folyadékrétegként felfelé mozognak a kapilláris csőben, a kohéziós erők közvetítésével, magukkal húzva az egész folyadékoszlop vízmolekuláit. Ez a kapilláris szívóhatás (2.ábra)

 

2.ábra

A folyadék felemelkedése a kapilláris csövekben

 

A talajvízzel rengeteg ásványi anyag, só, jut be a falszerkezetben, ami el kezd kikristályosodni, ami először a festésen jelentkezik, majd később vakolat, és végen az építőanyag szerkezetét is képes megrongálni, ezzel legyengíteni.

Ebben az esetben elehető legrosszabb, amit tehet az ember hogy várja a csodát amitől megoldódik.

A másik nagy hiba ha valaki páramentesítő készüléket kezd el használni, ugyanis ezzel segít az adhéziós erőnek és még gyorsabbá fogja tenni a víz felszívódását, aminek következtében nő a kapilláris átmérő, egységnyi idő alatt még több víz és a vele szállított anyagok kerülnek a falazatba!

A lehető legjobb döntés az ha szakember segítségét kéri, és egy helyszíni műszeres vizsgálat után egy szaktanácsadás keretén belül elmondja mi a probléma oka, és különböző lehetőségeket a megszüntetés módjáról!!!

Kérje épület- diagnosztikai felmérésünket !

 

Vissza a főoldalra