Vizesek/Nedvesek a falak?

Nem tudja, mi lehet a gond?

 

Oka

  • Sávszigetelés teljes vagy részleges hiánya

 

A víz megjelenése jellemzően az 5-10 éven belül épült házaknál okozza a problémákat, hanem valószínű az ettől régebben épült épületeknél.

Az ezelőtt 25-30-40- vagy azelőtt épült házak éptésénél, ha az akkor legmodernebb sávszigetelést (ami az alap és a falazat között van) alkalmazták, ami jellemzően kátránypapir/kátránylemez, vagy csak egyszerűen le volt

Az alapból érkező víz, a sávszigetelés részleges vagy teljes hiánya miatt, a falazat kapillárisain, az adhéziós erő miatt (lásd 1. ábra) felszívódik.

 

1. ábra

A vízmolekulák megkötése a szilikátfelületen

A szilikát-felületekre erősen tapadó vízmolekulák egyre újabb és újabb felületekhez kötődve vékony folyadékrétegként felfelé mozognak a kapilláris csőben, a kohéziós erők közvetítésével, magukkal húzva az egész folyadékoszlop vízmolekuláit. Ez a kapilláris szívóhatás (2.ábra)

2. ábra

A folyadék felemelkedése a kapilláriscsövekben

 

A talajvízzel rengeteg ásványi anyag, só, jut be a falszerkezetben, ami el kezd kikristályosodni, ami először a festésen jelentkezik, majd később vakolat, és végen az építőanyag szerkezetét is képes megrongálni, ezzel legyengíteni.

Ebben az esetben elehető legrosszabb, amit tehet az ember, hogy várja a csodát, amitől megoldódik.

A másik nagy hiba, ha valaki páramentesítő készüléket kezd el használni, ugyanis ezzel segít az adhéziós erőnek és még gyorsabbá fogja tenni a víz felszívódását, aminek következtében nő a kapilláris átmérő, egységnyi idő alatt még több víz és a vele szállított anyagok kerülnek a falazatba!

 

A lehető legjobb döntés az ha szakember segítségét kéri, és egy helyszíni műszeres vizsgálat után egy szaktanácsadás keretén belül elmondja mi a probléma oka, és különböző lehetőségeket a megszüntetés módjáról!!!

 

Kérje épület- diagnosztikai felmérésünket és hívja ezt a számot: +36 (20) 463 0703

 

Vissza a főoldalra